I ett till stora delar digitalt landskap är IT-säkerhet en central fråga för företag och organisationer. Cyberbrott, exempelvis ransomware-attacker, har ökat markant och orsakar betydande ekonomiska förluster för svenska företag. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv har den sammanlagda kostnaden för cyberbrott nästan tredubblats sedan 2022 och beräknas nu uppgå till närmare 9 miljarder kronor.
En ofta förbisedd men viktig komponent i säkerhetsarbetet är integrationen av IT-system. Genom smart integration kan företag minska sårbarheter och stärka sitt försvar mot cyberhot.
Minskade angreppspunkter genom centraliserad integration
Traditionellt har många företag använt direktintegrationer mellan olika system, vilket kan leda till ett komplext nätverk av kopplingar. Varje sådan koppling utgör en potentiell ingångspunkt för angripare. Genom att i stället använda en integrationsmotor kan man centralisera dataflödena och därmed minska antalet exponerade angreppspunkter. Stefan Jörkander, integrationsexpert och vd på Connect Companies, förklarar:
– Bara genom att använda en integrationsmotor bidrar man till att öppna färre dörrar för en eventuell angripare. Integrationsmotorn höjer säkerheten genom att man kommer bort från en-till-en-integration, där antalet svaga punkter i värsta fall kan vara mycket stort.
Snabbare och säkrare uppdateringar
Med en integrationsmotor blir det enklare att hantera förändringar och uppdateringar i IT-miljön. I stället för att behöva justera varje enskild koppling kan man göra ändringar centralt, vilket sparar tid och minskar risken för fel. Detta är särskilt viktigt när säkerhetsuppdateringar behöver implementeras snabbt för att motverka nya hot. Jörkander tillägger:
– I stället för att verifiera alla anslutningar räcker det med en koppling där ändringen kan göras och omedelbart få ett genomslag i alla anslutna system. Säkerhetsuppdateringar kan på så vis göras smidigt och snabbt.
Effektiv hantering av behörigheter
En modern integrationsmotor möjliggör också en mer detaljerad kontroll över vem som har tillgång till vad. Genom att centralt hantera behörigheter kan man säkerställa att endast auktoriserade användare och system får åtkomst till känslig information. Detta minskar risken för insiderhot.
För att förhindra obehörig åtkomst utifrån kan flera säkerhetsåtgärder tillämpas. Genom vitlistning säkerställs att endast godkända system får kommunicera, medan validering av meddelandets struktur förhindrar manipulerade eller felaktiga dataflöden. Ytterligare säkerhet kan uppnås genom certifikatsbaserad autentisering och handskakningar, vilket garanterar att endast betrodda parter får åtkomst till systemen.
Automatisering minskar beroendet av manuella processer
Bristen på IT-säkerhetsexperter är en utmaning för många organisationer. Enligt en rapport från TechSverige är hantering av data-/IT-/informationssäkerhet en av de främsta drivkrafterna bakom det ökade behovet av kompetens inom IT-sektorn.
Genom att automatisera processer och flöden med hjälp av en integrationsmotor kan företag minska beroendet av manuella arbetsuppgifter, vilket inte bara ökar effektiviteten utan också minskar risken för mänskliga fel.
Integrationsmotorn – en lösning för att höja säkerheten
En integrationsmotor som exempelvis Blue Integrator kan hantera all information från ett och samma ställe, vilket minskar behovet av flera direktintegrationer. Det sparar tid och resurser samtidigt som risken för fel minskar. Dessutom blir det enklare att lägga till nya system, uppgradera befintliga och anpassa processer över tid.
Genom att investera i smarta integrationslösningar kan företag inte bara effektivisera sina processer utan också stärka sitt försvar mot de ständigt växande cyberhoten. I en tid där kostnaderna för cyberbrott stiger och bristen på säkerhetsexperter är påtaglig blir automatisering och centraliserad hantering avgörande komponenter i ett framgångsrikt säkerhetsarbete.